Uitspraak: Berisping in stand gehouden

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de eerdere uitspraak van de accountantskamer in stand gelaten. De zaak gaat om controle van jaarrekeningen van Spits Wallcoverings.

Het OM had een tuchtklacht ingediend bij de accountantskamer. De kamer oordeelde dat de accountant, destijds bestuursvoorzitter van accountantskantoor Baker Tilly, een berisping moest worden opgelegd. De post ‘royalty’s’ zouden door de accountant onvoldoende kritisch worden gecontroleerd.

Het CBb is het eens met de accountantskamer. De accountant had kritischer te werk moeten gaan. Ook had de accountant meer controle-informatie moeten vergaren. De fiscalisten van Baker Tilly hadden een truststructuur geadviseerd om de royality’s te betalen. Of deze constructie toelaatbaar was, werd ook intern betwijfeld. De belastingdienst heeft de constructie waardoor belasting werd ontweken ook niet goedgekeurd.

De accountant had zich beter in de constructie moeten verdiepen in plaats van blindelings op zijn collega’s te vertrouwen. Ook had de trustconstructie door de accountant moeten worden gemeld als ongebruikelijke transactie. De beroepen van de accountant zijn ongegrond.

Ook zijn de beroepen ongegrond die zijn op een verzwaring van de straf. Volgens het Cbb is onvoldoende gebleken dat de accountant direct betrokken zou zijn geweest bij het opzetten van de constructie.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als klant, stakeholder of derde een klacht of schade geleden als gevolg van een fout van een accountant, neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van een accountant of boekhouder. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de Accountantskamer of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant