Uitspraak: De woekerpolis affaire: een juridische doorlichting

Recent heeft het gerechtshof geoordeeld dat verzekeraars NN en Aegon te hoge kosten hebben gerekend voor klanten met beleggingsverzekeringen. Deze zaak, vaak de “woekerpolisaffaire” genoemd, roept vele juridische vragen op. In deze blog duiken we in de details.

Wat is een beleggingsverzekering?

Een beleggingsverzekering is een financieel product waarbij een maandelijkse inleg wordt geïnvesteerd met als doel vermogensgroei. Deze groei is bedoeld voor bijvoorbeeld het aflossen van een hypotheek of het opbouwen van een pensioen.

Het probleem met de beleggingsverzekeringen

Uit onderzoek bleek dat de daadwerkelijke opbrengsten van veel van deze polissen aanzienlijk lager waren dan aanvankelijk beloofd. Klanten betaalden hoge kosten, waardoor de verwachte rendementen niet werden behaald. Het consumentenprogramma Radar introduceerde de term “woekerpolis” om deze situatie te beschrijven.

Juridische strijd om zorgplicht

Centraal in deze zaak staat het begrip ‘zorgplicht’. In juridische termen gaat het hier om de verplichting van dienstverleners om de belangen van hun klanten voorop te stellen. Er werd gedebatteerd over welke regels van toepassing waren op de verzekeraars: de algemene normen van zorgplicht of de specifieke regels van de verzekeringssector. Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat naast de specifieke verzekeringsregels, verzekeraars ook een bredere zorgplicht hadden.

Wat betekent dit voor consumenten?

Dit oordeel kan leiden tot compensaties voor klanten die te veel hebben betaald. Hoewel er al regelingen zijn getroffen in het verleden, waren deze voor velen onvoldoende. Met dit nieuwe oordeel is de weg vrijgemaakt voor mogelijk betere compensaties.

De volgende stappen

Verzekeraars NN en Aegon hebben aangegeven in cassatie te gaan, wat betekent dat de Hoge Raad nu naar de zaak zal kijken. Dit kan leiden tot verdere vertraging, maar biedt ook de mogelijkheid voor een definitief oordeel.

Hoe kan Financieel Recht Advocaten u helpen?

Bent u een van de gedupeerden van de woekerpolisaffaire? Onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten kunnen u adviseren en bijstaan in uw zoektocht naar gerechtigheid. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant