Uitspraak: Een handtekening ook vereist bij een Execution-onlydienstverlening

Via DeGiro belegt een consument in aandelen. Via DeGiro verkrijgt de klant een dividenduitkering. Op die dividenduitkering wordt 30% bronbelasting ingehouden. De klant heeft verzocht om een verklaring in te vullen, zodat hij een deel van de belasting kan terugvragen. DeGiro wil de verklaring niet invullen.

De klant is het niet eens met de weigering van DeGiro. De klant gaat naar het Kifid en eist een schadevergoeding. De klant stelt daarbij dat DeGiro misleidende informatie gebruikt, door te stellen dat zij het goedkoopste platform zijn voor beleggingen.

De Commissie heeft gekeken naar de overeenkomst tussen partijen en het beleid van DeGiro. De commissie merkt op dat niet een gehele verklaring hoeft te worden ingevuld, maar het slechts gaat om het zetten van een handtekening door DeGiro. Met de handtekening wordt bevestigd dat de klant inderdaad posities in effecten heeft.

DeGiro stelt dat zij vrij is in het bepalen van haar dienstverlening. Hieronder valt ook de keuze voor het al dan niet meewerken aan de belastingteruggave. De commissie vindt dat het anders zit en dat DeGiro niet in redelijkheid had kunnen weigeren. De weigering leidt tot een aanzienlijk nadeel voor de klant.

Het Kifid komt tot het oordeel dat de dienstverlener de handtekening om belasting terug te vragen niet had mogen weigeren. De klant moet de schade vergoed krijgen. Hieronder valt niet de schade door tijd die hij in deze zaak heeft gestoken.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u als gevolg van een fout van een dienstverlener of andere partij schade geleden? Heeft deze zijn of haar zorgplicht ten opzichte van u geschonden? Wij bespreken graag met u de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op met en van onze advocaten voor een oriënterend gesprek.

Jip van Vlokhoven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant