Uitspraak: Notaris heeft verzwaarde zorgplicht voor in bewaring genomen sieraden

Moeder is op 12 april 2015 overleden. Zij laat vier kinderen achter. Klaagsters hebben ruzie met de andere twee. Moeder heeft haar vier kinderen tot erfgenamen benoemd en de notaris als executeur. De notaris heeft de benoeming aanvaard.

Op verzoek heeft de notaris op 26 juni 2015 de sieraden van moeder in bewaring genomen. Aan de hand van foto’s heeft een inventarisatie plaatsgevonden. De sieraden zijn opgeborgen in de kluis op het kantoor van de notaris.

Door de ruzie in de familie heeft de afwikkeling van de nalatenschap enige tijd in beslag genomen. In 2018 is de nalatenschap afgewikkeld, met uitzondering van de verdeling van de sieraden. Sindsdien is er tussen de erfgenamen een langdurige discussie gaande over de verdeling van de sieraden.

Een medewerker van de notaris heeft op 13 april 2018 de doos met sierden gecontroleerd. Daarbij heeft zij geconstateerd dat een deel van de sieraden van moeder vermist was. De notaris heeft aangifte gedaan van diefstal van 7 sieraden. Nadien is contact geweest over verdeling van de sieraden, maar is niet gesproken over de vermissing van een deel.

Klaagster heeft op 19 maart 2019 haar voorkeur uitgesproken voor een bepaald sieraad. Dit sieraad hoorde ook bij de gestolen sieraden. De notaris heeft laten weten te vermoeden dat een medewerker die in 2016 is ontslagen, een deel van de sieraden zou hebben gestolen.

De klacht omvat de volgende aspecten:

  • de gebrekkige communicatie over de diefstal van de sieraden;
  • de mogelijkheid dat de diefstal heeft kunnen plaatsvinden;
  • het gebrek aan verbetermaatregelen bij de notaris.

De kamer oordeelt als volgt. De notaris had de erfgenamen eerder kunnen en moeten informeren over de vermissing van de sieraden. Daarnaast maken de klaagster het verwijt dat het kennelijk mogelijk is geweest dat de sieraden uit de kluis werden ontvreemd. De doos was niet alleen voor de notaris zelf toegankelijk, maar ook voor andere medewerkers. De notaris had een verzwaarde zorgplicht voor de in bewaring genomen sieraden die een affectiewaarde voor de erfgenamen hebben. De notaris heeft wel voldoende verbetermaatregelen genomen. Hij heeft de sieraden bij de bank in een kluis ondergebracht en geen sieraden meer op zijn kantoor in bewaring genomen. De kamer besluit een maatregel van berisping op te leggen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht advocaten

Heeft u een vraag over de rol van uw of een andere notaris, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jamiro van de Wiel

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant