Uitspraak: Notaris is niet verantwoordelijk voor uitschrijven Handelsregister

Het handelsregister speelt een cruciale rol in zakelijke transacties en veranderingen binnen organisaties. Notarissen zijn vaak betrokken bij juridische aspecten van deze veranderingen.

Aandeeluitgifte en wijzigingen

In 2014 gaf een stichting aandelen uit aan een BV, waarbij een notaris de akte van uitgifte opstelde. In latere jaren volgden wijzigingen in het handelsregister, waarbij klachten rezen over de inschrijving en reacties van de notaris.

Inzicht in de klachten

Klagers uitten twee klachtonderdelen: Ten eerste, dat de notaris naliet om de wijziging in het enig aandeelhouderschap in te schrijven bij de KvK. Ten tweede, dat de notaris niet reageerde op correspondentie van klagers.

Klachtonderdelen beoordeeld

Het eerste klachtonderdeel wordt onderzocht door de betrokkenheid van Notariskantoor X te analyseren. Een mail van het kantoor suggereert hun verantwoordelijkheid voor de inschrijving, wat door de kamer als meest aannemelijk wordt beschouwd. Het tweede klachtonderdeel betreft het gebrek aan reactie van de notaris op vragen van klagers. Hoewel de kamer begrip heeft voor het verweer van de notaris vanwege de betrokkenheid van Notariskantoor X, merkt zij op dat de notaris de vragen had moeten controleren.

Handelsregister en notariële verantwoordelijkheid

Uit het onderzoek blijkt dat Notariskantoor X verantwoordelijk was voor de handelsregisterwijziging en dat de notaris aannam dat het kantoor de vragen van klagers had beantwoord. Hoewel de klachtonderdelen ongegrond worden verklaard, benadrukt de kamer dat notarissen zorgvuldig moeten omgaan met reacties op vragen van betrokken partijen.

Hier kunt u de volledige uitspraak van de Kamer voor het Notariaat lezen.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u een geschil met uw notaris over de vraag of hij/zij de benodigde vakbekwaamheid, zorgvuldigheid en deskundigheid in acht heeft genomen bij de uitvoering van zijn/haar werkzaamheden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Zorgplicht Advocaten.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Jip van Vlokhoven

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant