Nieuws: Zorgplicht makelaar geschonden door verschil in meetoppervlak

Een consument heeft een woning gekocht. De verkopend makelaar stelt dat het gaat om een oppervlakte van 165 vierkante meter. Na aankoop heeft de koper zelf gerekend en komt aan een oppervlakte van 134 vierkante meter. De koper eist bij de rechtbank een deel van de koopsom van de woning terug.

De rechtbank besluit een onafhankelijke deskundige in te stellen. Deze deskundige zal een meting en taxatie maken. De deskundige komt uiteindelijk aan een oppervlakte van 149 vierkante meter. De taxateur had een vermoeden waar de fout lag. Kelders mogen bij het woonoppervlak worden opgeteld. Een verschil van 15 vierkante meter. Een dergelijk verschil is aan te merken als significant. De verkopend makelaar heeft zijn zorgplicht geschonden, aldus de rechter.

Op basis van de nieuwe gegevens is ook een nieuwe taxatie gemaakt door de deskundige. Daarbij is het jaar van aankoop als peildatum gebruikt. De woning wordt getaxeerd op 540.000 euro. Dit is 5.000 euro meer dan de koper als koopsom heeft betaald. Een andere taxateur die uitgaat van slechts 137 vierkante meter aan woonoppervlak is ook met de taxatie uitgekomen op 540.000 euro. Hiermee heeft de rechtbank vastgesteld dat de kopers geen schade hebben geleden.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht advocaten

Heeft u schade geleden als gevolg van het schending van de (doorlopende) zorgplicht van uw financieel adviseur of tussenpersoon, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant