Uitspraak: Advocaten verzwijgen malafide transacties en moeten als gevolg tonnen betalen aan cliënt

Het installatiebedrijf Energie Service Noord West (hierna: ESNW) had jarenlang gebruik gemaakt van de advocaten van een advocatenmaatschap. Een van de advocaten had regelmatig contact met de directeur van ESNW. Deze directeur heeft op enig moment hulp aan de advocaat gevraagd omtrent financiële privéproblemen.

In 2016 heeft ESNW ontdekt dat de directeur gelden van het bedrijf naar buitenlandse partijen had overgemaakt. Het gaat om een totaalbedrag van 885.000 euro. Een groot deel daarvan is gestort op de rekening van een Duits advocatenkantoor. De directeur is op non-actief gesteld. De kantonrechter oordeelde dat de oud-directeur een bedrag van bijna 900.000 euro aan ESNW moest betalen.

ESNW is op enig moment een rechtszaak gestart tegen de advocaat en de advocatenmaatschap. Zij werkte jarenlang voor het bedrijf en hadden het bestuur van ESNW moeten inlichten over de transacties van de directeur. De advocaat wist immers van de betalingen af. De tuchtrechter heeft daarom besloten een schorsing op te leggen van acht (8) weken.

Er is tevens een civiele procedure in gang gezet. ESNW stelt dat de advocaat wist van de storting op de rekening van een Duits advocatenkantoor. De bedoeling was om zo een bankgarantie van 500 miljoen euro te verkrijgen in Hong Kong.

Oordeel rechtbank

De advocaat stelt dat hij niets wist van het voorval. De rechtbank acht dit ongeloofwaardig. Er waren genoeg aanwijzingen voor de advocaat om het bestuur van ESNW op de hoogte te brengen. Dit heeft de advocaat niet gedaan. Ook stelt de vertegenwoordiger van het advocatenkantoor dat er geen causaal verband bestaat tussen de schade en de beroepsfouten. Ook dit verweer volgt de rechtbank niet.

Naast de advocaat in kwestie, zijn ook zijn voormalig kantoormaten tekortgeschoten in de dienstverlening. Er is immers gezwegen over de praktijken van de directeur en is voor het advieswerk in privé betaald. De advocaten hebben beroepsfouten gemaakt. Daarom moet een schadevergoeding van ruim 700.000 euro worden betaald aan ESNW. De advocaten zijn hoofdelijk veroordeeld dit bedrag aan ESNW te voldoen.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Zorgplicht advocaten

Heeft u een klacht over uw advocaat of twijfelt u of aan het advies van uw (voormalige) advocaat? Of heeft uw advocaat een processuele of een inhoudelijke fout gemaakt in een civiele procedure? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Monique Ebben

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant