Uitspraak: Makelaar verzuimt eigen belang bij transactie te vermelden en wordt berispt

Klagers hebben interesse getoond in de woning, waarbij de makelaar als verkopend makelaar optrad. De vraagprijs bedroeg € 150.000. Klager hebben op 29 november 2020 een bod van € 145.000 gedaan. Volgend hierop heeft er op 2 december 2020 een bezichtiging plaatsgevonden waarbij klagers en de makelaar aanwezig waren. Na de bezichtiging hebben klagers hun bod verlaagd naar € 140.000.

De echtgenoot van de makelaar heeft op 2 december ook een bod uitgebracht. Dit bod bedroeg € 150.000. Klagers wisten niet dat de echtgenoot van de makelaar dit bod heeft uitgebracht. Het appartement is op 29 december 2020 aan de makelaar en haar echtgenoot geleverd.

De klacht

Klagers verwijten de makelaar dat zij geen open houding had en niet eerlijk communiceerde. De makelaar heeft hen nooit verteld dat zij ook interesse hadden in het appartement. Klagers stellen dat een onafhankelijk makelaar anders in het gesprek had gestaan dan de makelaar. De makelaar had immers het belang dat zij en haar echtgenoot de eigenaren van het appartement wilden worden.

De beoordeling

De VBO beroeps- en gedragscode heeft een regel omtrent een belang bij een transactie. De makelaar mag een (in)direct belang hebben, maar moet hierover altijd openheid van zaken geven. De wederpartij dient er vóór de onderhandelingen schriftelijk worden gewezen dat de makelaar (ook) een belang heeft bij de transactie.

De makelaar heeft zelf aangegeven dat hij bewust klagers niet op de hoogte heeft gesteld van zijn interesse in het appartement. Volgens haar was die informatie niet relevant voor klagers. Bovendien heeft zij aangevoerd dat zij ten opzichte van haar opdrachtgever volledige transparantie heeft betracht. Zij stelt dan ook dat door haar open en eerlijk is gehandeld.

Het tuchtcollege is, anders dan de makelaar, van oordeel dat de informatie dat haar echtgenoot interesse had in het appartement wel degelijk van belang was voor potentiële kopers. Ze heeft juist misbruik gemaakt van haar positie doordat zij door de kennis die zij had van andere biedingen altijd in staat was met een beter bod te komen.

Het tuchtcollege komt dan ook tot de conclusie dat de makelaar niet als een goed en eerlijk makelaar heeft gehandeld. Aan de makelaar wordt de maatregel van berisping opgelegd. Daarnaast dient zij een geldboete van € 3.000 te voldoen.

Lees hier de hele uitspraak.

Zorgplicht Advocaten

Heeft u ook het vermoeden dat uw makelaar uit eigen belang handelt? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend gesprek. De advocaten van Zorgplicht Advocaten hebben jarenlange ervaring met het adviseren over de zorgplicht van de makelaar. Tevens hebben onze advocaten ervaring met het voeren van een klachtprocedure bij de tuchtrechter of het voeren van een procedure bij de civiele rechter.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Joost Papeveld

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant