Uitspraak: Tuchtcommissie legt berisping op in opmerkelijke bankierseed zaak

Een bankmedewerker die ongeoorloofd de rekeninggegevens van vrienden raadpleegt zonder enige zakelijke reden. Dit klinkt als een verhaal rechtstreeks uit een spannende thriller, maar het is de kern van een recente uitspraak van de tuchtcommissie.

Schending van de bankierseed

De hoofdpersoon in deze zaak, X, was in dienst bij een bank en had de bankierseed afgelegd. Deze eed verplicht bankmedewerkers om integer en zorgvuldig te handelen en zich te houden aan de geldende wetten en regels. Het komt echter aan het licht dat X zonder enige zakelijke aanleiding de rekeninggegevens van drie van zijn vrienden heeft ingezien, wat in strijd is met deze eed.

Het verweer van X

X erkent dat zijn handelen fout was en betuigt spijt. Hij beweert echter dat hij zich niet bewust was van de schending van de regels en dat zijn acties waren ingegeven door persoonlijke omstandigheden. X had geld nodig om zijn vader en diens ernstig zieke vrouw te ondersteunen, maar wilde deze financiële hulp geheim houden voor zijn vrouw. Daarom leende hij geld bij zijn vrienden en controleerde hij hun rekeninggegevens om er zeker van te zijn dat zij dit geld konden missen.

De beslissing van de tuchtcommissie

De tuchtcommissie stelde dat het handelen van X inderdaad in strijd was met de geldende regels en dat het niet integer was om zonder zakelijke reden zeer privacygevoelige rekeninggegevens te bekijken. Normaal gesproken wordt in vergelijkbare zaken een beroepsverbod van enkele maanden opgelegd. Echter, in dit geval heeft de tuchtcommissie een andere beslissing genomen.

Een ongebruikelijke maatregel

Ondanks de schending van de bankierseed en het gebrek aan zakelijke rechtvaardiging voor zijn daden, heeft de tuchtcommissie besloten om X slechts een berisping op te leggen. Dit komt doordat X zijn fouten heeft erkend, herhaaldelijk spijt heeft betuigd en al zwaar is getroffen door de gevolgen van zijn handelen. Zijn arbeidsovereenkomst met de bank is ontbonden, en hij heeft geen recht op een transitievergoeding of een uitkering. Bovendien heeft de zaak tot een pijnlijke publicatie in het FD geleid, waardoor X’s familierelaties ernstig zijn verstoord.

Financieel Recht Advocaten

Deze zaak werpt een interessant licht op de toepassing van de bankierseed en de consequenties van schending ervan. Als u te maken heeft met juridische kwesties in de financiële sector, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze advocaten van Financieel Recht Advocaten. Wij staan klaar om u te helpen met deskundig juridisch advies en bijstand.

Monique Ebben

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant