Een man heeft via een tussenpersoon in 2011 een rechtsbijstandverzekering gesloten bij Arag. In de verzekering zit een zakelijke dekking voor het bedrijf waarvan de man statutaire directeur was en een particuliere dekking voor de man zelf. Aan de tussenpersoon is gevraagd of de verzekering ook dekking biedt wanneer er een geschil is met de werkgever. De adviseur heeft dit bevestigd, maar is daarbij vergeten te vermelden dat in een dergelijk geval wel toestemming nodig is van de verzekeringnemer (de werkgever).
In 2016 kan de directeur erachter dat de toestemming nodig was. De man had toen een geschil met de werkgever. De werkgever had geen toestemming gegeven, waardoor de man een externe advocaat moest inschakelen met alle kosten tot gevolg.
De man heeft alsnog gepoogd de kosten bij Arag te verhalen, maar die weigerde uit te keren. Aon weigerde ook om te betalen. De man besloot naar het Kifid te gaan. Volgens de klant was immers in de e-mail duidelijk gesteld dat de verzekering een dekking bood voor arbeidsrechtelijke geschillen.
De commissie stelt dat de man inderdaad op de informatie in de e-mail mocht vertrouwen. De tussenpersoon had de man erop moeten wijzen dat een toestemming nodig was. In dat geval had de klant dan alsnog een aparte verzekering kunnen afsluiten. Aon moet de schade die de klant heeft opgelopen betalen, nu de tussenpersoon zijn zorgplicht heeft geschonden. Het gaat om 8 mille.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Zorgplicht Advocaten
Heeft u als gevolg van een fout van een dienstverlener of andere partij schade geleden? Heeft deze zijn of haar zorgplicht ten opzichte van u geschonden? Wij bespreken graag met u de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op met en van onze advocaten voor een oriënterend gesprek.
Wij staan voor u klaar
- Tegen (financiële) dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant