Uitspraak: Deurwaarder maakt ernstige fout bij beslag: wat betekent dit voor uw rechten bij schending van de zorgplicht?

Wanneer een gerechtsdeurwaarder of andere financiële dienstverlener fouten maakt, kan dat grote financiële en emotionele gevolgen hebben. In een recente uitspraak (ECLI:NL:GHAMS:2025:1601) kreeg een burger deels gelijk in zijn klacht tegen een gerechtsdeurwaarder die fouten maakte bij een loonbeslag. Deze zaak laat duidelijk zien hoe belangrijk de zorgplicht is — en wat u kunt doen als die plicht wordt geschonden.


Wat speelde er in deze zaak?

Een man werd veroordeeld tot betaling van proceskosten en alimentatie. De gerechtsdeurwaarder legde daarop beslag op zijn loon. Maar: het beslag werd niet op de juiste manier betekend — een duidelijke fout. Ook had de man het volledige bedrag inmiddels betaald, maar de deurwaarder en zijn opdrachtgever rekenden die betaling deels verkeerd toe. Pas maanden later kreeg hij zijn geld terug. Uiteindelijk kreeg de man in hoger beroep deels gelijk: de gerechtsdeurwaarder had zijn zorgplicht geschonden en kreeg een berisping opgelegd.


Wat is de zorgplicht van een gerechtsdeurwaarder?

De zorgplicht houdt in dat een financiële dienstverlener — zoals een deurwaarder, accountant of notaris — zorgvuldig moet handelen. Dit betekent dat zij zich moeten houden aan wettelijke verplichtingen, juiste informatie moeten verstrekken, en alert moeten zijn op belangen van álle betrokken partijen. In deze zaak ging het mis bij:

  • Het niet (tijdig) overbetekenen van het beslag (in strijd met art. 475i Rv)
  • Het te laat terugstorten van onterecht geïncasseerd loon
  • Het klakkeloos volgen van instructies van de opdrachtgever, ook als die strijdig zijn met de beschikking van de rechter

Een gerechtsdeurwaarder mag niet ‘automatisch’ de kant kiezen van zijn opdrachtgever. Hij moet zelfstandig en correct toetsen of zijn handelen rechtmatig is. Doet hij dit niet, dan is er sprake van een schending van de zorgplicht.


Wat zijn de juridische gevolgen bij schending van de zorgplicht?

Als een deurwaarder of andere financiële dienstverlener zijn zorgplicht schendt, kan dat leiden tot tuchtrechtelijke maatregelen, zoals in dit geval een berisping. Maar ook een civielrechtelijke aansprakelijkheid ligt op de loer. Dat betekent dat u als benadeelde partij schadevergoeding kunt eisen, bijvoorbeeld wegens een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW). Daarbij moet u aantonen:

  • Dat er sprake was van een fout of nalatigheid
  • Dat deze fout schade heeft veroorzaakt
  • Dat er een verband is tussen die fout en de schade

In dit geval kreeg de klager in ieder geval een financiële vergoeding voor gemaakte proceskosten, en werd de fout formeel erkend.


Wat kunt u doen bij fouten van een notaris, boekhouder of accountant?

Deze uitspraak gaat over een gerechtsdeurwaarder, maar de kernprincipes gelden breder. Ook notarissen, accountants, boekhouders en fiscalisten hebben een wettelijke zorgplicht. Zij moeten deskundig en onafhankelijk handelen, uw belangen in acht nemen, en fouten voorkomen. Wordt u bijvoorbeeld verkeerd geadviseerd bij belastingaangifte, of laat een notaris belangrijke controle na bij een akte? Dan kunt u hen mogelijk aansprakelijk stellen voor uw schade.

Voorbeelden van veelvoorkomende fouten:

  • Foute btw-aangiften door een boekhouder
  • Gemiste termijnen of fouten in bezwaarprocedures
  • Onjuiste waardering van activa door een accountant
  • Notarissen die nalaten te controleren op schulden of beslag bij verkoop

Wanneer is een klacht of claim kansrijk?

Niet elke fout is direct reden voor een succesvolle claim. De vraag is steeds: is het handelen zó onzorgvuldig dat dit niet van een redelijk handelend vakgenoot verwacht mag worden? Rechters kijken daarbij naar normen van professioneel handelen, eerdere rechtspraak en de mate van schade. In de zaak tegen de deurwaarder oordeelde het hof dat de wettelijke norm (tijdige overbetekening) duidelijk was overtreden — dat is dus een sterke basis voor aansprakelijkheid.


Zorgplicht Advocaten helpt u bij fouten van financiële dienstverleners

Heeft u schade geleden doordat een gerechtsdeurwaarder, notaris, boekhouder of andere financiële dienstverlener zijn zorgplicht heeft geschonden? Bent u verkeerd geadviseerd, is er beslag gelegd zonder juiste reden of is er financiële schade ontstaan door onzorgvuldig handelen? Dan is het verstandig om uw situatie juridisch te laten beoordelen.

Zorgplicht Advocaten is gespecialiseerd in zaken waarin burgers of ondernemers de dupe zijn geworden van fouten door financiële dienstverleners. Wij procederen, onderhandelen en zorgen dat uw schade verhaald wordt.

Neem vandaag nog contact op met Zorgplicht Advocaten als u denkt dat de zorgplicht is geschonden. Wij helpen u uw recht te halen.


Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen
Rob Silvertand

Wij helpen u graag

  • Tegen (financiële) dienstverleners
  • 20+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant